fredag 26 oktober 2007

Psykedeliska hängselbyxor


De här hängselbyxorna var bland de första plaggen jag började sy. Jag har använt orange sammet från IKEA och mönster från Baby cool. Fickan med de psykedeliska svamparna är sydd av tyg från retro-depot. I de första byxorna slog jag i tryckknapparna fel. Det var inte roligt. Jag tänkte då att jag kunde göra ett par vanliga muddbyxor istället, men då sydde jag i mudden åt fel håll.

Nu har jag hämtat kraft och gjort ett helt nytt försök. Botilda skaffade ny sammet åt mej, och jag har använt samma ficka som var till de första byxorna. Den här gången gjorde jag byxorna en storlek större (stor bäbis), för kusin F är en stor kille. Fast det lär dröja innan de passar, de ser stora ut. Han ska få dom i julklapp.

Det var väldigt roligt att sy hängselbyxorna andra gången. Och väldigt enkelt. Efter att ha prövat att kanta med muddväv (grrr) är vanlig snedremsa lättare än någonsin.

torsdag 25 oktober 2007

Velourset till nyfödd


Det här var första projektet i velour, en stuvbit från Sundbybergs textilcentrum. Jag var väldigt noga från början med att klippa, jag har till och med skaffat en pfiffikus (som faktisk var fiffig). Mönster är från Ottobre 5 /2006. Monteringen var lätt, jag sydde med maskinens kastande stretchsöm och med stretchnål. Det blev bra! Jag gillade att jobba med velour, den var lagom förlåtande.

MEN, att kanta med muddväv var SVÅRT. Remsorna skulle vara 4 cm breda, men trots det räckte det inte riktigt. Den första sömmen syntes på avigsidan, och tyvärr sydde jag den med brun tråd. Den andra sömen prövade jag först att sy med tvillingnål, men den gick av efter några centimeter, alltså ett fiasko. Så då fick det bli sicksack, och resultatet ser slarvigt ut när man kollar nära. Dessutom räckte inte remsan runt helt utan fick skarvas i ryggen.

Men jag får se det som två testplagg, och nästa gång kan ska jag klippa längre och bredare remsor, och sy sicksacksömmen mer noggrant.

söndag 14 oktober 2007

Grytlappar


Hela året har vi (pappa) kämpat med en kökrenovering. Nu är det så gott som klart, mest piffning kvar. Vi har kökshandukar med tryck från Almedahls, så jag ville matcha med grytlappar. Mönster och breskrivning tog jag från Sy och sticka på egen hand av Eva Kruk.

Det var faktiskt svårare än jag trodde! (Nu när jag har kommit igång och sytt en del börjar jag väl bli kaxig). Tyget drog sig under vadden och miste sin kvadratiska form. Dessutom blev det inte snyggt att sy i snedremsan på det osynliga sättet, avigsidan fick för mycket remsa och sömmen blev ful där. Så nu måste grytlapparna hänga precis så här och inte bli inspekterade på baksidan.

Stickad mössa


Så var den äntligen klar! Min första stickning. Det var lite som en roman. Lite segt i början, sen rullar det bara på och nu saknar jag den när det är slut. De hela började med ett infall på Stadsmissionen där jag plötsligt fick lust att handla garn och stickor. Sedan följde jag instruktionerna i Sy och sticka på egen hand av Eva Kruk.

Det svåraste var att lägga upp maskor. Det tog mej en timme innan jag fattade hur jag skulle göra. Sedan stickar man bara 2 aviga 2 räta, resårstickning. Det var lätt. För att få till en mössa ska man sedan sy en cylinder med sicksack på symasnkinen och en rundel upptill. Det gjorde ont att klippa bort överbliven stickning vid hörnen. Nästa gång ska jag istället lära mej hur man får till formen utan symaskin.

måndag 8 oktober 2007

Hätta med djur


Till min kompis A som födde en son för en vecka sedan ville jag sy något. Den här gången provade jag hjälmmönstret i Sy till barnen av Gynther som jag har lånat på biblioteket. Minsta storleken är 3 månader.
Tyget är från retrodepot. Jag har inte fodrat mössan utan istället pressad sömnsmånen åt ett håll och sytt fast med en stickning från rätsidan. Än har jag inte tröttnat på kantband, nu blev det bruna. Och så min egen etikett.

När vi skulle ses blev det bråttom och jag hade glömt att fota hättan. Självklart kunde jag inte hitta min kamera just då, så det här är en dålig mobilbild.

onsdag 3 oktober 2007

Hätta i manchester



En stressig förmiddag på Sundbybergs Textilcentrum resulterade i en del tyginköp och några stuvfynd. Botilda gav mej resterna av en bit grön manchester, efter att ha sytt de här fina byxorna. De räckte lagom till att sy en till hätta till lillaM.

Jag använde samma engenhändigt gjorda mönster som till hättan med dockor, men den här gången valde jag att fodra med bommulstyg. Jag använde en gammal gardin från Stadsmissionen. Nu har jag också fått mina etiketter med "familjenM", som jag sydde i en av sömmarna. Som vanligt kantade jag med snedremsa.

Manchester är mitt nya favorittyg! Lagom förlåtande stretchigt. Synt att tyget är slut...

Blus med pandor



Nu är det dags för ett nytt tyg! Jag gör en variant av tunika med babushkor. Mönsteret ändrar jag genom att förlänga ärmarna och korta fram och bakstycke. Istället för en tryckknapp i ärmsömmen gör jag en öppning mitt fram som jag kantar med snedremsa som knyts.

Hätta med dockor


Efter tunikan är jag väldigt sugen på ett nytt projekt, jag vill sy en hätta till lillaM. Tyvärr har jag inget mönster som jag vet passar. Istället gör jag mitt eget mönster av lakansväv, genom att skissa efter en mössa som sitter bra på lillaM, sy och prova. Sprätta och göra om några gånger tills jag blir nöjd.

Sen vågar jag klippa i det riktiga tyget, och det blir en hätta. Jag fodrar med en t-shirt från Stadsmissionen. Jag känner mej ganska nöjd, den blev lite knölig uppepå då trikån drog ihop bommulstyget lite. Men helhetsintrycket är bra, så jag fortsätter att känna mej inspirerad!

Inspirerad att sy


Slumpen för mej och Botilda samman när våra tjejer börjar på samma dagis samtidigt. Hon har sytt jättefina plagg till sin Sprallin och bedyrar att hon visst inte är så duktig som jag tror. Botilda tipsar mej om www.retrodepotfabrics.com Jag undersöker sidan och beställer ett paket, lika bra att beställa ordentligt om jag ändå ska beställa, tänker jag.

Vilka fina tyger! Genast får jag idéer om vad jag kan sy till lillaM. Tidigare har jag sytt på syslöjden och typ kuddar till hemmet. Den här gången tänker jag vara ordentlig, inte bara klippa och hoppas på det bästa. Jag utgår ifrån Sy till småbarnen av Anita Gunnars, Ica Bokförlag. Efter att ha studerat mönsterna verkar det som att man kan göra det mesta med ett framstycke och ett bakstycke.

Jag testar först med lakansväv och modifierar grundmönsterna med lillaMs favoritklänning. Jag provsyr och provar på dottern, gör några ändringar och provar igen. Sen vågar jag klippa! Jag väljer tycket med babushkor. Det resulterar faktiskt i en tunika! Visst, synar man sömmarna så är det ingen femma direkt, men jag känner mej nöjd och peppad över att ha skapat något eget.