söndag 25 januari 2009

Än är jag inte trött på turkost och brunt


Idé: Jag har länge haft ambitionen att sy kläder till lillebrorM. Men, jag har faktiskt inte haft lust. Jag har istället velat göra kläder till mej själv... Idag passade jag på att sy tillsammans med lillaM. Hon hade feber i morse och har inte haft så mycket spring i benen som vanligt. På Jofotex köpte jag i höstas en liten symaskin, det brukar vara roligt att sitta bredvid mej och ha ett eget projekt. Ett annat sätt att sy tillsammans är att låta lillaM trycka på pedalen när den står på bordet. På det sättet blev det en body och ett par byxor. Och en massa annat klippte vi, vi får se när det blir av att färdigsy.

Material: Byxorna är sydda i turkost velour och turkos mudd från Stoff och Stil. Bodyn är sydd av kanintyget från JNY design med tillhörande turkos interlock. Kantbanden är gjorda av mudd från Stoff och Stil.

Mönster: Bodyn är ett mönster ur Ottobre nr 5/06. Byxorna är ett eget mönster.

Arbetsordning: Nu har jag fått in snitsen på kantband! Äntligen! Jag har provat en massa sätt men inte blivit så nöjd som nu. Ingen cover pro behövs här. Men, vad som visade sig vara ett mycket bra inköp är skärmattan och kniven från Stoff och Stil. Men en linjal skär man snabbt ett remsa i trikå som är exakt lika bred på alla ställen. Jag har kommit fram till att 3 cm är bra. Sedan viker jag in 0,5 cm och stryker bandet. Efter det viker jag in från andra sidan så att det lappar över precis och stryker igen. Sist syr jag dit kantbandsremsan direkt med tvillningnål.

Resultat: Jag sydde stort den här gången, stl 80. Nu finns det faktiskt lite att växa i, de här kläderna kan han nog ha till i höst... Men det är bra. Jag är supernöjd med trikån från Stoff och Stil, den passar både för muddar och kantband. Det roligaste var att jag och lillaM gjorde allt tillsammans.



torsdag 22 januari 2009

Förklädeshaklapp


Idé: Jag sydde sex stycken små söta haklappar (som kom till användning direkt och syntes aldrig till på bloggen). De funkade utmärkt så länge sonen snällt gapade och svalde. Det ändrades och plötsligt går det åt ett halvt paket smörgåskex, ett gäng skedar och ett ombyte kläder varje gång det är dags att äta. Lite onödigt, när hjälp finns på nära håll.

Material: Botilda hade ett brett sortiment vaxad bomull hemma i byrån.

Mönster: Mönstret var redan ditritat på tygt. Kan det bli enklare?

Arbetsordning: Den här modellen har bara ihopsydda ärmar och sedan kantband runt hela förklädet. Länken till tilde textil ovan har en utförlig beskrivning.

Resultat: Tack Botilda! Nu kan lillebror M lära sig äta själv med rimlig arbetsbörda för föräldrarna.

söndag 11 januari 2009

Stylish dress book, klänning T


Idé: Min vän och tillika deltagare av syjuntan var i våras i Japan och kom hem med "the stylish dress book". Hon har sytt mycket från den och berömt hur lätt det är att följa beskrivningarna, trots att de är på japanska. Jag har suktat efter en egen bok. Nu har jag en, den är köpt på www.yesasia.com

Material: Blommigt tyg från Stadsmissionen och en bit svart tyg från Söders tyger.

Mönster: klänning T

Arbetsordning: Ja, jag tyckte inte att det var så lätt. Jag hade problem med sprundet och sprättade och surade innan det blev bra. Men det är ju så, oftast är det növändigt att göra fel för att lära sig. Resten av klänningen var inga konstigheter alls.

Resultat: Jodå, den här klänningen kommer att bli använd. Det är mycket generöst med tyg i kjolen, vilket är rätt ironiskt. Nu är jag äntligen kan ha vanliga kläder istället för mammakläder, så väljer jag en modell som man lätt kan bära tvillingar i...