söndag 25 januari 2009

Än är jag inte trött på turkost och brunt


Idé: Jag har länge haft ambitionen att sy kläder till lillebrorM. Men, jag har faktiskt inte haft lust. Jag har istället velat göra kläder till mej själv... Idag passade jag på att sy tillsammans med lillaM. Hon hade feber i morse och har inte haft så mycket spring i benen som vanligt. På Jofotex köpte jag i höstas en liten symaskin, det brukar vara roligt att sitta bredvid mej och ha ett eget projekt. Ett annat sätt att sy tillsammans är att låta lillaM trycka på pedalen när den står på bordet. På det sättet blev det en body och ett par byxor. Och en massa annat klippte vi, vi får se när det blir av att färdigsy.

Material: Byxorna är sydda i turkost velour och turkos mudd från Stoff och Stil. Bodyn är sydd av kanintyget från JNY design med tillhörande turkos interlock. Kantbanden är gjorda av mudd från Stoff och Stil.

Mönster: Bodyn är ett mönster ur Ottobre nr 5/06. Byxorna är ett eget mönster.

Arbetsordning: Nu har jag fått in snitsen på kantband! Äntligen! Jag har provat en massa sätt men inte blivit så nöjd som nu. Ingen cover pro behövs här. Men, vad som visade sig vara ett mycket bra inköp är skärmattan och kniven från Stoff och Stil. Men en linjal skär man snabbt ett remsa i trikå som är exakt lika bred på alla ställen. Jag har kommit fram till att 3 cm är bra. Sedan viker jag in 0,5 cm och stryker bandet. Efter det viker jag in från andra sidan så att det lappar över precis och stryker igen. Sist syr jag dit kantbandsremsan direkt med tvillningnål.

Resultat: Jag sydde stort den här gången, stl 80. Nu finns det faktiskt lite att växa i, de här kläderna kan han nog ha till i höst... Men det är bra. Jag är supernöjd med trikån från Stoff och Stil, den passar både för muddar och kantband. Det roligaste var att jag och lillaM gjorde allt tillsammans.16 kommentarer:

Helena sa...

Jättefint turkost set!

Retro Elephant sa...

Väldans snyggt! Kan man annat än gilla den färgkombon?

//Lina

Anna-Snoddas sa...

Jättefint set! Inte kan man väl tröttna på turkost och brunt?! Kan man det?! :)

Mojebarn sa...

Vilka fina kläder du gör. Kul att Lilla M vill vara med och sy.

Tack för kantbandslektionen. Snart vågar jag nog på mig det själv.

mamma sa...

Tack! Vad roligt att det kommer nya läsare till min blogg!

Strömming sa...

Klart man inte kan tröttna på turkost och brunt, det är ju bara såå fint!!! :D

Jättefint set och vad roligt att få sy med dottern! Det älskade jag när jag var liten, att få trycka på pedalen när mamma sydde!!!

Retro Elephant sa...

Vilken bredd har du använt på kantbandet? Är det triko eller en muddväv? (kantbandet)

//Lina

Doris_Assar sa...

Men vilket bra tips för kantband!!!! Måste testas!! :-)
Jättefina kläder också!

Nilla sa...

Måste bara fråga för att förtydliga för mig själv lite. Menar du att du klipper (skär) en remsa som är 3 cm bred och viker in 0.5 cm på varje sida och stryker. Så att det blir som en vanlig snedslå? Nålar du fast den på nåt särskilt sätt innan du syr? Hur bred blir själva kantbandet färdigsytt? Tänker så att tryckknappar får plats å så.

mammaM sa...

Nu ska jag försöka vara tydligare:

1. Först skär jag en remsa som är 3cm bred.

2. Sedan viker jag in 0.5cm på ena sidan. Aviga mot aviga och pressar.

3. Sedan viker jag in resten av remsan från andra hållet så att den lägger sig över den pressade 0,5 cm biten. Jag viker alltså över ca 1,25 cm till, pch pressar.

4. Den färdiga remsan är nu ca 1,25 cm bred och färdig att sys på direkt från rätan med en tvillingnål. Tryckknappar får lagom plats.

Nilla sa...

Aha! Så om man på en vanlig bomullssnedremsa har 4 lager remsa med 1 lager tyg mellan. Så har du 3 lager remsa med 1 lager tyg emellan. På avigsidan har du med andra ord en "rå" kant? Det såg inte så ut på bilderna men det kanske är för att det blir så mkt rakare och finare när man skär med rullkniv. Annars kan man ju klippa bort överflödet av "överviket" med sax men då blir den råa kanten fulare så att säga.

Har jag fattat rätt nu? :P

Himla snyggt ser det ut iaf!

mammaM sa...

Ja exakt så!

Doris_Assar sa...

Åh, önskar att jag hade kollat här igen innan jag provade! Testade som jag trodde att det skulle vara, men det blev inte bra (sydde genom 4 lager, det blev en vääldigt smal kantbandning ;-)
Men nu är jag med *gör om och gör rätt* ;-)

Heimlaga sa...

Åh, detta måste testas! Hoppas,hoppas jag kan få till något lika snyggt. Jag vill nämligen inte ha en symaskin till, känns väldigt onödigt med en extra maskin bara för att få till snygga kantningar, men mitt senaste försök blev så hopplöst att jag började fundera på en coverpro i alla fall. Nu skall ditt sätt testas!
Hur gör du förresten med längden på muddremsan? Töjer du alls något?

anna sa...

Så smart! Undrar spm Heimlaga, hur mycket töjer du?

MadebyMammaMia sa...

SNYGGT. Bra tips!
Har skickat efter en kantbandare till min cover pro - men ska definitivt prova din lösning:)