måndag 29 december 2008

Tjolahopp! då bi ja gladi


Idé: När jag var liten var utklädningskläder min och min brors roligaste leksak. Lekarna blev aldrig färdiglekta. Kläderna inspirerade till fler och andra lekare varje gång vi drog fram lådan under sängen. Jag vill ge lillaM samma glädje. Varför inte börja med pippkläder? Idén har funnits länge och känns rätt så självklar.

Material: Ett ihopskrap av lakan och knappar från Stadsmissionen, bomull från Stoff och Stil resår från Botilda. Strumpbyxor från en stor kjedja.

Mönster: Byxor och tröja är Meedom och Meedom, förklädet Grue och Strand.

Arbetsordning: Det roligaste med det här projektet (förrutom att veta att det skulle bli så uppskattat) var såklart att sy tillsammans med Botilda!

Byxorna är ihopsydda med overlock och fållade med rullfåll. I midjan finns en resårkanal (ifall resåren behöver ändras, förhoppningsvis är detta en leksak som håller länge.) Nedtill är resår ditsytt med sicksack från avigsidan.

Strumporna är två par strumpbyxor som är avklippta och fållade med rullfåll. En knapp är fastsydd och resårband med hål som är fastsydda i byxorna håller dem uppe.

Tröjan är också overlockad ihop. Ärm och midjefåll är sydd med tvillningnål. Halsringning och sprund framtill är kantat med snedremsa, ingen knäppning, det ska vara lätt att klä sig slälv.

Förlädet är vändsytt, ingen krångligt med det eftersom den inte finns något ärmhål.

Resultat: Julklappen gjorde som väntat succé! Det var omöjligt att fånga lillaM på bild, det var för mycket spring i benen. Men jag filmade. Märk sången "då bi ja gladi" i videon. Som blev sned. Jag skulle gärna fylla på med fler utklädningskläder. Nån som har tips på vad man kan sy? Eller hur man vänder en film?


3 kommentarer:

jejja79 sa...

å vad underbart, måste in och sy, sy, sy..... =)

Jes sa...

Å vilken härlig film snutt!!! Kläderna blev jättefina på :)

Thea sa...

Festligt, mina tjejer fick hemsydda pippkläder också i julas. Fast jag har inte hunnit blogga om dem än. Visst är det himla kul med en välfylld utklädningslåda!