måndag 8 september 2008

Hippieblus



Jag hade några spillbitar kvar från den här klänningen. Lagom för en till blus. Jag har gjort några stycken nu, som den med äpplen till exempel. Mönstret är ursprungligen från Ottobres vårnummer från i år, den heter då Mayablus. Jag har förenklat genom att göra ett helt framstycke och göra ett sprund i ena raglansömmen istället. Tyget har varit en gardin, och lat som jag är klippte jag ut mönsterdelarna så att jag slapp fålla. I både ärmar och nederkant är gardinens fåll kvar. Jag sydde ihop delarna på overlocken. Bara för att den är ny och för att jag tycker att den är så fantastisk.

Det var väldigt svårt att få en bild med blusen på. LillaM ville inte vara stilla. "Så här mamma? Villekulla!! (=kullerbytta)". På bilden skymtas också ett par tights som är sydda efter mönster från Meedom & Meedom.

Ugglor i mössan

Jag gillar hättor och de sitter alltid bra på. Men för omväxling sydde jag en luva också. Jag använde först mönstret i "Baby cool", i storlek stor bebis. Men det var helt enormt! Två gånger fick jag sy om mössan innan den passade.
Tyget är från e-slöjd och fodret är det bruna uggletyget. Mössan är helt vändsydd. När LillaM idag hade mössan till dagis var kanten uppvikt så att man såg ugglorna. Det var fint, men det blev ingen bild på det.

Manchesterbyxor med dinosaurier




Manchester känns alltid rätt på hösten. Den här modellen är Meedom & Meedoms form 2 med resår i midjan och benslut. Fickorna har jag hittat på själv. Manchestern är fyndad nästan gratis på Stadsmissionen, men det fina tyget i fickorna är lyx från retro depot. Fickorna är sydda som en påse, jag har en tanke om att det ska gå att tömma ur sand och grus innan det ramlar ut i soffan eller annan stans.

LillaM gillade byxorna och här har hon också på sig blusen med rönnbär. Hon är 2,5 år men posar som en 15åring på bilderna tycker jag... Mössan provar hon innan jag sydde om den, mycket mindre.

torsdag 4 september 2008

Höstblus med rönnbär




Bland det bästa som finns är nog att hitta en duk eller en annan liten tygbit på Stadsmissionen och bli inspirerad! Det hände mej nyss, och då får planerade projekt vänta.

Jag ville så gärna få ut en blus från den här duken. Jag gillar färgen, och rönnbär passar såklart nu på hösten. Det tog ett tag innan jag bestämde mej för hur jag skulle lägga mönsterdelarna. Mönsteret är form 2 från Meedom och Meedom.

Jag kunde inte låta bli att sy sömmarna på overlocken. Det bara känns så mycket bättre! Sömmen mitt bak och fållarna är sydda på den vanliga maskinen, eftar att ha kastat kanterna med overlocken först.

I halsringningen har jag använd snedremsa på ett för mej nytt sätt. Man syr fast snedremsan med sömnsmån och viker sedan över hela remsan och syr en stickning från rätsidan. Mittsömmen fick ett sprund och en knapp med träns sydd av snedremsa.

Jag är jättenöjd med den här blusen även om lillaM inte har prövat den än!

Kaniner till storasyster


Lite trött på kaninerna är jag. Men lillaM behöver kläder, och det är så kul med overlocken! När man tränar på att vara utan blöja går det åt några extra byxor då och då också. Så det blev två par tights och en tröja.
Till byxorna använde jag Meedom och Meedoms mönster, som jag är jättenöjd med. Den boken är för övrigt nästan det enda man behöver i mönsterväg. Tycker jag. Samma bok har utgjort mönster för tröjan där kanintyget är kombinerat med e-slöjdstrikå. Byxorna är sydda på Botildas sätt.

Jag som trodde att jag fattat galoppen med kantband fick göra om halsringnignen två gånger innan jag istället gjorde den här muddvarianten. Hm. Men å andra sidan har Meedom en utmärkt tabell för hur mycket trikåremsa man ska använda till vilket mönster.

Ugglor till lillebror




Sommaren är slut och lillebrorM har vuxit och vill inte amma precis hela tiden, så jag har börjat sy igen! Min comeback är firad med ett nytt inköp, en overlock! Jag är så nöjd. Jag tycker att den är fantastisk. Tänk vad bra det är med blocket, istället för att ligga nerpackad i en låda får maskinen nu ge upphov till en massa glädje.
Jag värmde upp med några muddbyxor. Och sedan gick jag vidare till en body. När jag började sy för ett år sedan skulle det vara helt otänkbart. Men det gick galant. Jag har lärt mej av mina misstag.
1) det blir bättre med overlock.
2) bandkanta med 75% av längden
3) använda prymtång

Mönstret till bodyn finns i ottobre nr 5/06. Jag vet att de ofta är stora i storlekarna, så jag valde stl 62. Men tydligen är min kille stor också, för bodyn passade precis. Jag hade hoppats att han skulle ha "lite att växa i".

sommarpyssel


Det har inte blivit mycket sytt i sommar. Det trodde jag inte heller. Men den här blusen pysslade jag ihop en kväll. Den är gjord på samma sätt som den här lövblusen. Ett enkelt raglanmönster med rynk i hals och ärm. Ett sprund i en av raglansömmarna och snedremsa som knytband. Tyget är traderat som nog har varit gardin tidigare.