onsdag 25 juni 2008

Keps till storasyster M



LillaM har blivit storasyster! Lillebror M kom 22/6, vi mår alla jättebra, men det blir nog en paus i skapandet framöver.

Innan nedkomsten hann jag dock knåpa ihop den här kepsen. LillaM går jämt och lånar andras kepsar så hon vill nog gärna ha en själv. Jag har använt mönstret ur Ottobre nr 4/06, och nästan följt det till punkt och pricka. Den minsta storleken var 50, och 48 hade nog varit mer lagom, så jag sydde i ett resårband i nacken för bättre passform. Nästa år passar kanske kepsen utan resår. Tyget är från retrodepot.

Necessär med fack



Jag utgick ifrån min lilla necessär och använde samma tyg från retrodepot och plastad frotté som foder. Den här blev alltså större och fick två fack på insidan. Det är alltid kul att sy på fri hand och se vad det blir.

tisdag 17 juni 2008

Lappad omlottkjol


Det var ett bra tag sedan jag ropade in det här tyget på Tradera. Det är så fint, jag blir glad av det. Ett tag trodde jag att det skulle bli ett påslakan till vagnen, men sedan bestämde jag att det skulle bli en kjol.

Omlott är sommarens modell för mej. Jag har använt det här mönstret igen. Det är inte något omlottmönster. Jag klippte helt enkelt till två framvåder. Tyget räckte inte riktigt till det, utan den undre framvåden är skarvad. Det känns i och för sig bra att ha utnyttjat tyget maximalt.

Kjolen var lätt att sy. Några inprovningar, delarna är sedan ihopsydda och sist har jag fållat runt om och sytt fast knytband. Jag lämnade en liten öppning i en sidsöm där knytbandet kan löpa.

Lappad solhatt

Jo, jag kan sy de här hattarna i sömnen nu. Men de har också en tendens att försvinna. LillaM kan behöva en till eftersom jag inte sett till hennes blommiga hatt på flera veckor. Framförallt ville jag göra något av de små små tygstuvar som blev kvar av tyget till kjolen. Solhatten är alltså skarvad på två ställen, det syns bara om man tittar noga. Jag tycker så mycket om tyget, jag kan inte att kasta något. Jag önskar att jag hade mer, men det är inte samma sak som att jag ångrat att jag klippt och sytt i det.

söndag 15 juni 2008

Omlottklänning



Jag har haft ett 70-tals mönster som jag har varit sugen på att prova ett tag. Modellen verkar jätteskön, snygg och praktisk, så det kan bli fler plagg från det här arket, så småningom. Jag ropade in ett drapperi på Tradera från samma årtionde som jag tycker ser härligt tidstypiskt ut.

Inspirerad av Malinuttens omlottklänningar sydde jag min egen. Det verkar som om man kan ha en kropp i förändring under den och också lätt att komma åt att amma. Det var lite nervöst att klippa i tyget, eftersom mönstret är delvis inproviserat.

Jag har använt omlottblusen och kjolen (som inte är omlott i orginal) kombinerat, och sneglat på en omlottklänning som jag hade. Den blev väldigt skräddad, det är inte mindre än åtta inprovningar. Men jag har ingen möjlighet att pröva nu, så vi får se hur den passar sedan. Istället för mönstret skärp sydde jag i ett kantband och gjorde en öppning i ena sidosömmen. Ärmarna sydde jag i efter jag sytt både axel och sidosöm, så har jag inte gjort förut men de passade.
Jag är jättenöjd, den blev faktiskt som jag hade tänkt, (och jag har tänkt på den här klänningen ett tag) hoppas också att den kommer passa och jag kommer trivas i den.

Hemmarock





Detta plagg är verkligen inte snyggt, jag vet, men det är skönt. Jag älskar klänningar i de flesta färger och former, och helst såklart 60-tals modeller. Den här sommaren kommer jag vara hemma och amma, det är planen, och så här är det möjligt att jag kommer se ut. Eftersom bebisen inte kommit än kan jag inte prova klänningen, man jag hoppas att den är rymlig nog.

Mönstret är ett traderat mönster, och tyget är två gardiner från Stadsmissionen. Jag har inte tagit hänsyn till beskrivningen alls, utan sytt som om jag sydde till ett barn. En stor klänning är väl samma sak, fast större? Jag fann inget knepigt moment. Knapparna sydde jag i på maskinen, det blev tio stycken (jag satte dem nog för tätt) och knapphålen lika så. Så nu har jag fått träning på det...

torsdag 12 juni 2008

Fiffigt igen



Jag fick ett trevligt mail av en kvinna som också haft en sån här klänning när hon var liten. Hennes mormor sydde den här superfina uggleklänningen -67 eller -68. Jag har gjort en ny jag med, av ett lakan från Stadsmissionen och en liten ficka av en gardin från Tradera. Istället för ett bomullsband i halsringningen trädde jag i ett resår.

Solgul solhatt


Jag ville också ha en sån här hatt. Den är rolig att sy (om man följer beskrivningen), men inget jag kommer ha på mej på stan. På landet blir den nog skön att ha. Tyget har jag fått av min snälla kompis Steffi.

Velourhood



Plötsligt uppstod ett behov av en överdragströja, tyvärr, eftersom vädret blivit sämre. Jag har använt ett omlottmönster ur Gunthers bok. Jag antar att det är ett gammalt och välbeprövat mönster. Mönstret har inga separata mönsterdelar för ärmar, det är "allt i ett".

Faktiskt, så tycker jag inte att det underlättade så mycket. Velour är mycket svårare att jobba i jämfört med stelt bomullstyg som beter sig som man vill. Det var halkigt och pilligt men till slut blev det ändå bra.

Huvan gjorde jag fel med första gången, det behövdes några misstag innan jag kom på hur den skulle sys i utan synlig söm. Största positiva överraskningen med det här projektet var att min mammas maskin klarar att sy i hela sex lager trikåväv! Så om jag blir bättre på att hantera slinkiga tyger vet jag att jag kan kanta med muddväv fyrdubbelvikt.

tisdag 10 juni 2008

Nytt liv



Välbesökta Stadsmissionen sålde en liten duk för 20kr sist jag var där. Jag tänkte direkt att den kunde få ett nytt liv som sval linnetunika. Jag känner starkast för dessa projekt som både återvinner och blir till av en impuls. Jag har använt mönsterdelarna till mayablusen, men gjorde ett helt framstycke istället för två, och ärmarna blev så långa som tyget räckte till. Jag är faktiskt jättenöjd med resutlatet.

Kalaskollektion




Mönstret som jag använde till midsommarklänningen känns redan som en favorit. Min kompis Stina handlade helt ljuvliga tyger till mej i New York. Tyger är till för att klippas i, inte sparas. De här prickiga pastellerna fick bli en kalasklänning med tillhörande underbyxor alternativt capribyxor (samma som dessa) när vädret är kallt och en matchande solhatt (det gamla vanliga mönstret). Dessutom har jag använt snedremsa från 60-talet, fyndat i min mammas syskrin. Har kostat några öre på PUB en gång i tiden och är smalare än standard idag. Jättekul att sy!

måndag 9 juni 2008

Midsommarklänning


LillaMs midsommarklänning 2008 blev av en gardin från Stadsmissionen. Mönstret är självklart ett retromönster... Jag bara älskar de här 60-talsmodellerna. Till jordgubbsklänningen hör också ett par röda underbyxor. Och blir det en svensk midsommar går det ju utmärkt att ha både byxor och tröja under.

Mönstret var superlätt. Jag har redan sytt två klänningar, den andra ska snart upp på bloggen. Men visst kan man göra rynk snyggare än så här, och att sy i en dragkedja perfekt är en konst som jag inte behäskar. Men vad gör det?

Partyklänning


När jag beställde det här tyget i höstas från retrodepot hade jag inga särskilda planer. Men nu ser jag vilket partytyg det är. Mönstret är lånat av Botilda, modellen tycker jag är bedårande. Min passion för retromönster verkar inte avta det minsta. Stråveck var inte så svårt, inget med modellen var egentligen svårt. Men så följde jag inte beskrivningen heller, utan hörde lite med Botilda om hur hon gjort.

Jag hade först tänkt mej tryckknappar i ryggen, men till min besvikelse passade inte mina knappar till prymtången. Så det fick bli traditionella knappar, och undra om det inte är enklare egentligen. Jag sydde i dem med maskinen, det gick på någon minut. Knapphålen likaså.

Nu har har jag förresten en ny maskin, min mammas nyservade Bernina från 1980. Fungerar perfekt!